Deze brower is niet compatibel met RealSmart. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.

Blog

Blijf via deze blog op de hoogte over nieuwigheden omtrent RealSmart, digitale trends, actuele topics en zoveel meer.

Vind ons op het CIB Vastgoedcongres 2024

Op 29 november 2024 zijn we opnieuw aanwezig op het CIB Vastgoedcongres! Bezoek onze stand en ontdek hoe we jouw kantoor vooruit kunnen helpen met persoonlijk advies, een korte live demo en een goed gesprek op maat over het gebruik van Realsmart in jouw kantoor.

Mis je kans niet: Bied mee met SmartBid aan onze stand!

Ook dit jaar bieden we bezoekers de unieke mogelijkheid om met SmartBid te bieden op een bijzonder kunstwerk. Dit keer betreft het een werk van kunstenaar Roger Raveel – gesigneerd, genummerd (37/60) én met certificaat. Een must-have voor kunstliefhebbers en verzamelaars!

Om 17:00 uur gaat het kunstwerk naar de hoogste bieder, die niet alleen een prachtig kunstwerk mee naar huis neemt, maar ook een uitzonderlijke gift doet aan vzw ‘Give us a Break’. Een bod uitbrengen kan enkel tijdens het Vastgoedcongres met je smartphone of aan onze stand via de computer. Elke bieder mag zoveel biedingen uitbrengen als gewenst. Om 17u is de hoogste bieder de eigenaar van het kunstwerk. Overhandiging van het werk kan na contact op een later tijdstip geregeld worden.

Neem deel aan de Expert Talk om 12u45 (Marble Hall)

Tijdens het Vastgoedcongres verzorgt Jonas Zaman, Product Owner van RealSmart, om 12:45 in de Marble Hall een boeiende Expert Talk: ‘RealSmart: hoe verzeker je succes van inkoop tot verkoop?’

In slechts 10 minuten ontdek je hoe je:
Je processen kunt optimaliseren
Het rendement verhoogt
Efficiënt en compliant te werk gaat

Mis deze kans niet om praktische inzichten op te doen en je vastgoedkantoor naar een hoger niveau te tillen!

Lees meer

Aan de slag met de Mobiscore

De Mobiscore geeft aan hoe bereikbaar een woning is met duurzame vervoersmiddelen, zoals openbaar vervoer, fiets, of te voet, en hoe ver belangrijke voorzieningen zijn (zoals winkels, scholen en ziekenhuizen). Een hoge Mobiscore: kan de waarde en aantrekkelijkheid van een woning vergroten, maar een lage mobiscore betekent niet noodzakelijk het tegenovergestelde.

Het effect van de mobiscore

In de eerste plaats is de mobiscore in het leven geroepen als stimulans om bereikbaarheid en duurzaamheid m.b.t. verplaatsingen mee te nemen in de afweging of een aangeboden woning interessant is en past bij de levensstijl van de geïnteresseerde kopers.

Een koppel jonge dertigers met kinderen zal doorgaans meer nood hebben aan de nabijheid van scholen en vrijetijdsbesteding. Een gepensioneerd koppel zal dan weer meer enthousiaster zijn met een supermarkt of toegang tot zorginstellingen zoals een dokterspraktijk of apotheek dichtbij huis.

Als vastgoedmakelaar heb je er baat bij de mobiscore te kennen tijdens het scannen van de omgeving rond de woning. Zo kan je van een nadelige mobiscore beter de nadruk leggen op rustige omgeving, parkeergelegenheid, luchtkwaliteit, nabijheid van groengebied, …

Hoe interpreteer ik de mobiscore?

De mobiscore houdt rekening met 4 factoren

  • de 5 voorzieningscategorieën, die elk een ander gewicht kennen: winkels en supermarkten, scholen en kinderopvang, gezondheidszorg (huisartsen, apotheken, ziekenhuizen), vrijetijdsbesteding (sportfaciliteiten, culturele activiteiten) en openbaar vervoer (bus-, tram- en treinstations)
  • de afstand tot die voorzieningen
  • de milieueffecten of ecologische impact van verplaatsingen tot die voorzieningen
  • de bereikbaarheid met beschikbare duurzame vervoermiddelen

Op basis van de afstanden, milieueffecten en gewichten van de verschillende voorzieningen wordt een eindscore tussen 0 en 10 berekend. Een Mobiscore boven de 7 wordt gezien als zeer goed, terwijl een score onder de 4 aangeeft dat de woning moeilijker bereikbaar is zonder auto.

Meer info over de studies waarop de berekening gebaseerd is, vind je hier.

Lees meer
Algemeen, RealSmart, Wetgeving

Prospectie: alle inzichten met RealSmart

Bij de verkoop van een woning in Vlaanderen is de publieke vastgoedinformatie over een woning of perceel cruciaal om de verkoop ervan zo correct en transparant mogelijk voor te bereiden. Met RealSmart heb je als vastgoedmakelaar de mogelijkheid om al deze informatie individueel te gaan opvragen. Zo beantwoord je vlot volgende vragen:

  • Is er Vlaams voorkooprecht van toepassing?
  • Is er overstromingsgevaar of risico’s m.b.t. wateroverlast vastgesteld op het perceel?
  • Welke bestemmingen en functies zijn toegestaan op het perceel of van de woning (Gewestinfo &-plan)?
  • Is het pand opgenomen in het register van onroerend erfgoed?
  • Wat is de marktwaarde of recente verkoopprijzen van woningen in de buurt?
  • Hoe zit het met de luchtkwaliteit, verkeersdrukte en nabijgelegen industrieën?
  • Hoe is het pand of perceel geëvolueerd in de loop de tijd?
  • Hoe bereikbaar is een woning met duurzame vervoersmiddelen en op welke afstand zijn er belangrijke voorzieningen beschikbaar in de buurt?
  • Zijn er premies beschikbaar en van toepassing wanneer deze woning zou gerenoveerd worden?
  • Voldoet de woning aan de Vlaamse wooncode en -kwaliteit?
  • Is er een herstelvordering opgelegd op de woning?
  • Is de woning ongeschikt- en onbewoonbaar verklaard geweest? En indien wel, om welke redenen juist?

Alles in één export met RealSmart

Een hele boterham aan informatie. Dankzij RealSmart kan je op het overzicht in je dossier een export nemen via de 3 puntjes: ‘Samenvattend uitreksel Vastgoedinfo’ downloaden. Zo krijg je één handig document met alle vastgoedinfo in verzamelend.

Aan de slag

Met deze antwoorden heb je als makelaar een heel grondig prospectiedossier om samen met jouw potentiële klant-verkoper door te gaan en de afweging te maken of jouw expertise, inzichten en netwerk een meerwaarde kan betekenen voor de vlotte verkoop van het vastgoed.

Gaat de klant-verkoper met jou in zee om de woning op de markt aan te bieden? Dan heb je direct ook diezelfde informatie beschikbaar in het verkoop- of verhuurdossier waar je de overige vereiste dossierinformatie aan kunt toevoegen.

Lees meer
Algemeen, RealSmart, Verhuur, Verkoop

Gewijzigde procedure AntiWitwas sinds 1 oktober

Sinds 1 oktober 2024 is een nieuwe procedure in werking om meldingen te registreren bij de Cel voor Financiële Inlichtingen (CFI). Voortaan verlopen de meldingen via het goAML-platform.

Wat betekent dit voor u?

Wanneer u een melding dient te maken bij de CFI, zal u via de AntiWitwas-tool in RealSmart een bestand ontvangen dat u nadien oplaadt in het goAML-platform. De automatische doorsturing van een melding naar de CFI is niet langer mogelijk door deze nieuwe procedure.

Join een van onze testpanels

In oktober organiseren we samen met het BIV en FOD Economie testpanels om de AntiWitWas tool te verbeteren. Samen bekijken we de vragenlijsten en evalueren we waar we kunnen bijsturen op het gebied van gebruiksgemak en efficiëntie. De testpanels zullen doorgaan in Gent.

Interesse om deel te nemen? Laat het ons weten, in ruil voor uw inbreng ontvangt elk deelnemend vastgoedkantoor een pakket van 25 digitale handtekeningen ter waarde van 60 euro.

Bijna 95% van onze gebruikers in orde

De AntiWitWas tool is een samenwerking tussen het BIV, FOD Economie en ORIS. Het gebruik van de AntiWitwas tool veronderstelt dat een vastgoedmakelaar zijn/haar preventieverplichtingen vervult. De “FinancialAction Task Force (FATF)” vermeldt in haar guideline dat de AntiWitwas tool een efficiënt hulpmiddel is om inherente risico’s te evalueren en te mitigeren die gelinkt zijn aan potentiële transacties.

Uit een recent onderzoek van FOD Economie blijkt dan ook dat bijna 95% van de gecontroleerde vastgoedmakelaars die de AntiWitwas tool gebruiken volledig in orde waren met hun verplichtingen.

Lees meer
Overheid, RealSmart, Wetgeving
woning kwaliteit comfort

Het conformiteitsattest, meer en meer verplicht door gemeenten.

Het conformiteitsattest wordt steeds belangrijker omdat meer en meer gemeenten het verplicht stellen bij de verhuur van woningen. De verplichting binnen een gemeente kan zowel bij nieuwe verhuringen gelden als bij het verlengen van bestaande huurcontracten. De Vlaamse regering moedigt dit aan om de woonkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren en huurders te beschermen tegen ondermaatse woningen.

Wat is het conformiteitsattest?

Het conformiteitsattest (VLOK) toont aan dat een woning voldoet aan de Vlaamse kwaliteitsnormen voor woningen. Dit attest wordt uitgereikt door de gemeente na een grondige controle van de woning. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat (verhuurde) panden veilig, gezond en van goede kwaliteit zijn.

Wie vraagt het conformiteitsattest aan?

De eigenaar vraagt het attest aan bij de gemeente, die hiervoor een inspectie inplant. Een gemeentelijke woningcontroleur controleert de woning op basis van de kwaliteitsnormen die in de Vlaamse Wooncode zijn vastgelegd. Als de woning aan de vereisten voldoet, krijgt de eigenaar het conformiteitsattest. Dit attest blijft enkele jaren geldig (meestal 5 of 10 jaar), afhankelijk van de gemeente.

Conformiteitsattest opvragen en raadplegen via RealSmart

In RealSmart kan je eenvoudig nagaan of een conformiteitsattest beschikbaar is, en voor verhuring de informatie uit het attest met conclusies van de inspectie consulteren. Zo kan je als makelaar beter advies geven aan jouw kandidaat-huurder.

Lees meer
RealSmart, Verhuur, Wetgeving