Deze brower is niet compatibel met RealSmart. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.

woning kwaliteit comfort

Het conformiteitsattest, meer en meer verplicht door gemeenten.

Het conformiteitsattest wordt steeds belangrijker omdat meer en meer gemeenten het verplicht stellen bij de verhuur van woningen. De verplichting binnen een gemeente kan zowel bij nieuwe verhuringen gelden als bij het verlengen van bestaande huurcontracten. De Vlaamse regering moedigt dit aan om de woonkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren en huurders te beschermen tegen ondermaatse woningen.

Wat is het conformiteitsattest?

Het conformiteitsattest (VLOK) toont aan dat een woning voldoet aan de Vlaamse kwaliteitsnormen voor woningen. Dit attest wordt uitgereikt door de gemeente na een grondige controle van de woning. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat (verhuurde) panden veilig, gezond en van goede kwaliteit zijn.

Wie vraagt het conformiteitsattest aan?

De eigenaar vraagt het attest aan bij de gemeente, die hiervoor een inspectie inplant. Een gemeentelijke woningcontroleur controleert de woning op basis van de kwaliteitsnormen die in de Vlaamse Wooncode zijn vastgelegd. Als de woning aan de vereisten voldoet, krijgt de eigenaar het conformiteitsattest. Dit attest blijft enkele jaren geldig (meestal 5 of 10 jaar), afhankelijk van de gemeente.

Conformiteitsattest opvragen en raadplegen via RealSmart

In RealSmart kan je eenvoudig nagaan of een conformiteitsattest beschikbaar is, en voor verhuring de informatie uit het attest met conclusies van de inspectie consulteren. Zo kan je als makelaar beter advies geven aan jouw kandidaat-huurder.

RealSmart, Verhuur, Wetgeving