Deze brower is niet compatibel met RealSmart. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.

Blog

Blijf via deze blog op de hoogte over nieuwigheden omtrent RealSmart, digitale trends, actuele topics en zoveel meer.

Elektronische handtekening

Alles wat je moet weten over elektronisch ondertekenen

In het kader van vastgoedtransacties is het gebruik van elektronische handtekeningen een onmisbare dienstverlening geworden voor iedere vastgoedprofessional. RealSmart erkent het belang van elektronische handtekeningen voor vastgoedmakelaars en houdt zich aan de eIDAS-verordening. Met RealSmart kunnen vastgoedmakelaars gebruikmaken van 5 verschillende elektronische handtekeningen, die zorgen voor een veilige en rechtsgeldige ondertekening van documenten. Dit maakt het proces van documentbeheer en -ondertekening voor vastgoedmakelaars efficiënt en tijdbesparend.

Maar wat is nu juist een elektronische handtekening en hoe veilig zijn ze?

Met de eIDAS-verordening, die staat voor Electronic Identification, Authentication and Trust Services, is er een juridisch kader opgesteld voor elektronische transacties binnen de Europese Unie.
Er zijn 3 soorten elektronische handtekening: de gewone, de geavanceerde en de gekwalificeerde. Gekwalificeerde elektronische handtekeningen (eID en itsme®) hebben dezelfde juridische waarde als een handgeschreven handtekening en voldoen aan de strengste beveiligings- en verificatiestandaarden binnen de EU. Lees er alles over hier.

itsme® als meest populaire keuze
itsme® is een van de meest gebruikte elektronische handtekeningen binnen RealSmart (en daarbuiten) en wel om volgende doorslaggevende redenen.

 1. Veiligheid: itsme biedt een hoog niveau van beveiliging en authenticatie. Het maakt gebruik van meerdere verificatiemethoden, waaronder een combinatie van een persoonlijke identificatiecode, een simkaart en een smartphone. Dit zorgt voor een sterke bescherming tegen identiteitsfraude.
 2. Gemak: itsme is een gebruiksvriendelijke oplossing. Gebruikers kunnen de app eenvoudig downloaden op hun smartphone en deze koppelen aan hun identiteit. Vervolgens kunnen ze deze gebruiken om documenten te ondertekenen zonder dat ze een fysieke handtekening hoeven te zetten. Het proces is snel, eenvoudig en kan overal worden uitgevoerd.
 3. Breed bereik: itsme is in België een bekende en erkende identificatiemethode. Het wordt ondersteund door verschillende overheidsinstanties, banken en andere organisaties. Dit betekent dat veel mensen al vertrouwd zijn met itsme en het al gebruiken voor andere doeleinden, zoals online bankieren.
 4. Juridische geldigheid: itsme voldoet aan de strengste beveiligings- en verificatiestandaarden die worden vereist voor gekwalificeerde elektronische handtekeningen. Dit betekent dat documenten ondertekend met itsme juridisch geldig zijn en dezelfde rechtskracht hebben als een handgeschreven handtekening. Dit geeft gebruikers het vertrouwen dat hun elektronische handtekeningen rechtsgeldig zijn en kunnen worden erkend in juridische procedures.

Welke handtekening nu juist gebruiken?

Aangezien itsme en eID beiden gekwalificeerde elektronische handtekeningen zijn, raden we aan zoveel mogelijk deze te gebruiken voor het ondertekenen van onder meer het compromis.

Lees meer
SmartBid case

SmartBid – een schot in de roos

In de dynamische vastgoedmarkt zoeken makelaars voortdurend naar innovatieve manieren om hun panden optimaal te presenteren en de beste verkoopvoorwaarden te realiseren. West-Littoral, geen onbekende aan onze Belgische Kust, behaalde een verkoopprijs aanzienlijk boven de richtprijs dankzij SmartBid’s ‘online zichtbare biedingsronde’. Kantoormedewerker en erkend makelaar Jules Bruggeman legt uit hoe dat in zijn werk ging.


Studio met zeezicht
Eind december kwam er een gerenoveerde studio met zeezicht in hun portefeuille. De interesse bleek enorm door de talloze bezoekaanvragen en potentiële kopers die meteen aangaven de richtprijs te willen bieden. Deze verkoop leek ideaal om de markt te laten uitspelen via een online zichtbare biedingsronde.
In samenspraak met de verkoper, Koos Jules Bruggeman ervoor om een ‘online zichtbare biedingsprocedure’ te organiseren, met SmartBid als juridisch onderbouwde tool.


Slimme keuze voor SmartBid
Potentiële bieders werden vooraf geïnformeerd tijdens de bezoekmomenten en ontvingen de SmartBid-uitnodigingslink samen met de verkoopdocumenten via e-mail. Het bieden kon beginnen!
Pas in de laatste uren van de biedingsronde werd duidelijk welke partijen hun hart verloren hadden aan de studio. Het hoogste en winnende bod kwam zo maar liefst 40% hoger dan de richtprijs uit.
Dit scenario is volgens Jules Bruggeman absoluut te danken aan de unieke werking van SmartBid en zou wellicht niet gehaald zijn via het traditionele bieden onder gesloten omslag.
SmartBid, van biedingsprocedure tot afhandeling
De verkopers konden de biedingen online volgen, en achteraf stuurde vastgoedmakelaar Jules het hoogste bod officieel door ter aanvaarding. Na digitale ondertekening door de verkopers werd de biedende partij telefonisch ingelicht, waarna ook zij de nodige documenten per mail mochten ontvangen. Zowel de verkoper als de weldra nieuwe eigenaars waren dolenthousiast, en daar doen we het voor!

Start nu met SmartBid
West-Littoral heeft met dit succesverhaal bewezen dat slim bieden met SmartBid de sleutel kan zijn tot een optimale verkoop. Het opzetten van de procedureparameters was een fluitje van een cent, zegt Jules Bruggeman.
CIB-leden kunnen dit jaar SmartBid gratis gebruiken. Wil jij graag aan de slag gaan met SmartBid, maar weet je niet waar te beginnen? Geniet nu van een gratis begeleidingstraject op maat.

Ik wil starten met SmartBid met persoonlijke begeleiding

Lees meer
RealSmart, Verkoop
Asbest Consulting

Voortaan kan je voor jouw asbestattest bij Asbest Consulting terecht

Integratie van Asbest Consulting in RealSmart is een feit   Vraag voortaan je asbestattest aan vanuit RealSmart

Asbest Consulting: snelheid en flexibiliteit gegarandeerd
Er zijn goede redenen waarom asbestinventarisatie nodig is en waarom de informatie op een kwalitatief asbestattest erg waardevol is. Maar voor jou als vastgoedprofessional is het een extra ‘to do’ en kost in je verkoopprocessen. Asbest Consulting engageert zich daarom om het hele proces eenvoudig en digitaal te laten verlopen.

Vastgoedprofessionals kunnen bij de officemanagers van Asbest Consulting ook rechtstreeks terecht met vragen. Na de kantooruren en in het weekend is er een permanentie voorzien voor dringende oproepen.

Asbest Consulting hanteert een vaste prijs voor een studio, 1-slaapkamerappartement, appartement of een woonhuis*, inclusief twee verplichte stalen.

*bedrijfspanden, meergezinswoningen en gemeenschappelijke delen op aanvraag

Asbest Consulting werkt over heel Vlaanderen. Een asbestattest voor een woning in Turnhout? Een appartement in De Panne? Geen probleem!


Asbest Consulting garandeert een eenvoudig, digitaal proces: het softwareplatform van Asbest Consulting is nu gekoppeld met RealSmart. Zo kan je rechtstreeks vanuit RealSmart een aanvraag voor een asbestattest initiëren.

Interessant om te weten: bij Asbest Consulting betaalt de klant onze diensten pas nadat de asbestdeskundige de inventaris heeft uitgevoerd.

Lees meer
RealSmart, Verkoop

De koppeling RealSmart en ECCA is een feit

Integratie van ECCA in RealSmart is een feit   Vraag voortaan je ECCA asbestattest aan vanuit RealSmart

Sinds september 2022 heeft CIB Vlaanderen een strategisch partnership met het erkende asbestkeuringsorganisme ECCA. In het kader van dat partnership is de koppeling van RealSmart en ECCA nu een feit. Vanaf vandaag bestel je heel gemakkelijk je asbestattest vanuit RealSmart. ECCA, specialist is in het uitvoeren van keuringen voor het verplichte asbestattest, gaat voor kwaliteit, service en digitale ontzorging.

De koppeling RealSmart en Ecca

Vanaf nu kan je een asbestattest aanvragen bij ECCA in je vertrouwde RealSmart-omgeving.

Je aanvragen komen automatisch in het systeem van ECCA terecht. De keuring wordt dan snel en efficiënt ingepland en uitgevoerd door ECCA. Via het notificatiesysteem van RealSmart volg je de status eenvoudig mee. Achteraf zijn al je attesten en certificaten beschikbaar in RealSmart.

ECCA zet in op kwaliteit
Als grootste onafhankelijke laboratoria van het land draagt ECCA kwaliteit hoog in het vaandel.

ECCA heeft jaren ervaring met asbestinventarisatie. Als labo helpt ECCA elke vastgoedmakelaar in samenwerking met CIB graag om jouw asbestattest volledig in orde te brengen.

 • Wetenschappelijk niveau: technische competentie
 • Betrokkenheid: opleidingsmogelijkheden
 • Service: integratiemogelijkheden in klantsysteem
 • Onafhankelijkheid: analyses en attesten in eigen huis
 • Betrouwbaarheid: risico-evaluatie van het gehanteerde materiaal

De sterke troeven van ECCA voor alle CIB-leden

 • Geen registratie nodig: iedereen kan bestellen op RealSmart
 • All-in prijs: van analyse tot en met attest
 • Bepaal zelfde datum van keuring
 • Attest na grondig onderzoek automatisch op RealSmart
 • Snelle analyses door samenwerking met Belgisch labo
Lees meer
NEW, News, RealSmart, Verkoop

Lancering Vastgoedinformatieplatform

Vastgoedinformatie opvragen via RealSmart voor alle BIV-erkende makelaars:

Het Vastgoedinformatieplatform is vandaag gelanceerd en de eerste tien gemeenten zijn aangesloten! Het verzamelen van informatieverplichtingen bij de verkoop van vastgoed zal nu digitaal en gecentraliseerd verlopen. Hierdoor wordt het volledige doorloopproces op gemeentelijk niveau een pak minder tijdrovend. Dit grootschalige digitaliseringsproject wordt gedragen door vijf belangrijke stakeholders, met name CIB Vlaanderen, Fednot, de VVSG, het Vlaams departement Omgeving en het Agentschap Digitaal Vlaanderen.

Wat?
Vanaf vandaag sluiten de eerste pilootgemeenten aan op het Vastgoedinformatieplatform. Ook de integratie in RealSmart is nu een feit. Alle vastgoedmakelaars zullen via RealSmart in deze pilootgemeenten hun dossier vastgoedinformatie (zogenaamde stedenbouwkundige inlichtingen) kunnen aanvragen. Deze werkwijze geldt voortaan als de manier om jouw vastgoedinformatie aan te vragen bij deze pilootgemeentes en vervangt hiermee de oude werking via het gemeentelijk (web)loket of per e-mail…

Welke gemeenten?
Via de webite van het Vastgoedinformatieplatform kan je nagaan welke gemeenten er aangesloten zijn. Via onze nieuwsbrieven zullen we regelmatig een update van de nieuw aangesloten gemeenten communiceren. Tegen 2024 zullen alle Vlaamse gemeenten aangesloten zijn. Vandaag wordt er van start gegaan in Balen, Bekkevoort, Bocholt, De Haan, Ieper, Merksplas, Oostende, Pepingen, Wetteren en Zwalm. Morgen sluit de gemeente Hove aan.

Welke inlichtingen?

Een dossier vastgoedinformatie bevat meer dan 50 inlichtingen, gegroepeerd in thematische rubrieken.

Een aantal inlichtingen zijn verplicht in het kader van de publicatie en/of verkoopovereenkomst; deze worden dan ook standaard meegegeven in een dossier vastgoedinformatie ongeacht voor welk perceel of in welke Vlaamse gemeente dit perceel gelegen is. Anderzijds zijn er inlichtingen die niet verplicht worden door wetgeving maar wel als relevant beschouwd worden voor de potentiële koper. Het lokaal bestuur heeft dus de mogelijkheid om additionele inlichtingen toe te voegen in een dossier.

Voor inhoudelijke vragen over de aangeleverde informatie in het dossier, kan men steeds bij de informatieverstrekker terecht.

Een algemeen overzicht van de inlichtingen vind je hier.

Hoe?
Via RealSmart kan je in jouw verkoopdossiers van onroerende goederen gelegen in een van deze gemeentes, jouw aanvraag opstarten via het component ‘Dossier Vastgoedinformatie’. De toegang is gratis voor alle BIV-leden. De gemeentelijke retributie zal je prepaid via de digitale wallet kunnen afrekenen.

Belangrijk om weten!
RealSmart is een digitaal platform met intelligente oplossingen voor jouw dossieropbouw en -beheer. Goed nieuws: het opvragen van Dossier Vastgoedinformatie via het Vastgoedinformatieplatform zit ook opgenomen in de gratis basislicentie van RealSmart!

Vragen?
Heb je nog vragen? Contacteer de helpdesk op support@realsmart.be of bel 09/2431020

Lees meer