Deze brower is niet compatibel met RealSmart. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.

5 misvattingen over “online bieden op vastgoed”

Na enkele hausse-jaren is de populariteit van online bieden op vastgoed de voorbije maanden afgenomen. Deze markttendens neemt evenwel niet weg dat het ook vandaag nog verstandig is om een pand te verkopen via een online biedingsprocedure. Aan de hand van 5 misvattingen over online bieden op vastgoed willen we aantonen dat biedingsprocedures hun vaste plaats veroverd hebben bij zowel de inkoop als verkoop van vastgoed voor een vastgoedmakelaar.

“Online bieden is enkel nuttig in een vraagmarkt.”

Een verkoop via online biedingen verplicht potentiële kopers hun huiswerk goed te maken. Kopers denken goed na over hun beste bod. Een goed bod is niet alleen afhankelijk van het aantal potentiële kopers, ook in de situatie waarin maar 1 potentiële koper een bod uitbrengt, wordt vaak een betere prijs verkregen met een online biedingsprocedure.


“De keuze voor online bieden moet je maken bij de start van de verkoop.”

Het tijdstip in het verkoopproces wanneer je een biedingsprocedure opstart kies je zelf. Dit kan zijn vanaf de publicatie van het pand, maar kan evengoed na verloop van tijd zijn. Na een succesvol bezoekmoment, kan je ervoor kiezen om een (beperkte) biedingsprocedure te organiseren tussen geïnteresseerden.


“Online bieden kan je enkel gebruiken bij gegeerde panden met veel geïnteresseerden.”

Er wordt bij online bieden vaak gedacht aan populaire panden in stedelijke gebieden. Kortom, panden met veel geïnteresseerden en dus panden met een grote kans op meerdere biedingen. Ervaring leert evenwel dat een online biedingsprocedure net een hefboom is voor minder populaire panden om tot het beste bod te komen. Het pand wordt verkocht tegen wat de markt wil bieden, een duidelijke situatie voor koper én verkoper.”

“Een online biedingsproces is niet flexibel.”

Kies als vastgoedmakelaar de juiste procedure voor elk pand. Met SmartBid kan je kiezen voor een online bieding onder gesloten omslag of een procedure met zichtbare bieding. Hou telkens rekening met het type pand, de marktsituatie en de tijd die er is om het pand te verkopen. In elk type biedingsprocedure kan je de parameters, zoals duurtijd van de bieding zelf kiezen.

“Online bieden kan enkel via de notaris.”

Het klopt dat notarissen een exclusiviteit hebben op (online) openbare verkopen. Naast een openbare verkoop, bestaan er evenwel ook online biedingsprocedures die door CIB (sectororganisatie van vastgoedmakelaars) ter beschikking worden gesteld voor de vastgoedmakelaar via RealSmart.

Probeer het zelf

Als makelaar heb je met SmartBid een unieke troef in handen om het verschil te maken tijdens inkoopgesprekken. Zet SmartBid op de juiste momenten in en ga voor een doeltreffende en correcte verkoop via online biedingen. Wil je als vastgoedmakelaar zelf eens een online biedingsprocedure opzetten? Probeer het via Realsmart en start vandaag nog met jezelf te onderscheiden van jouw concurrentie.

Interesse in een kennismaking met SmartBid in een korte demo? Plan hier een gesprek in met ons.

Digitale trends, SmartBid