Het belang van de juiste digitale handtekening
In het kader van vastgoedtransacties is het gebruik van elektronische handtekeningen een onmisbare dienstverlening geworden voor iedere vastgoedprofessional. Met RealSmart kunnen vastgoedmakelaars gebruikmaken van 5 verschillende elektronische handtekeningen, die zorgen voor een veilige en rechtsgeldige ondertekening van documenten. Dit maakt het proces van documentbeheer en -ondertekening voor vastgoedmakelaars efficiënt en tijdbesparend.
5 opties met digitaal tekenen in RealSmart
Met digitaal tekenen in RealSmart heb je 5 manieren om een elektronische handtekening te bekomen. Maar wat is nu juist de beste of veiligste, en hoe wordt dat bepaald? Met de eIDAS-verordening, die staat voor Electronic Identification, Authentication and Trust Services, is er een juridisch kader opgesteld voor elektronische transacties binnen de Europese Unie. Er zijn 3 categorieën, ook wel betrouwbaarheidsniveaus genaamd. Hieronder vind je tot welk niveau elke optie in RealSmart toebehoort:
- De gewone elektronische handtekening: de manuele krabbel. Een manuele krabbel met een muis wordt niet standaard aanzien (al kan een rechter daar anders over oordelen) als een geavanceerde elektronische handtekening, voornamelijk omdat het moeilijker is om de unieke identiteit van de ondertekenaar te verifiëren en om de controle over de handtekening te waarborgen.
- De geavanceerde elektronische handtekening: eenmalige sms-code, email-verificatie
- De gekwalificeerde elektronische handtekening: eID, itsme®
Allemaal rechtsgeldig, maar wat is dan het verschil?
De belangrijkste reden om te ondertekenen met een gekwalificeerde elektronische handtekening (eID of itsme®) is dat, bij geval van geschil, de bewijslast hier bij de betwistende partij ligt en niet bij de makelaar.
Gebruiksgemak vs belang: een belangrijk evenwicht
Over het algemeen wordt de keuze vooral gemaakt op basis van gebruiksgemak, terwijl de juridische implicaties in combinatie met het belang van het document vaak over het hoofd worden gezien. De gekwalificeerde handtekening biedt momenteel het hoogste beveiligingsniveau dat op dit moment wettelijk is vastgelegd. Deze handtekening is juridisch volledig gelijkgesteld met een handgeschreven handtekening.
Verschillende rechtszaken laten zien dat bij uitspraken wordt gekeken naar het belang van het document in relatie tot de gebruikte ondertekenmethode. Een document met een beperkt belang kan op een eenvoudige manier digitaal worden ondertekend, terwijl een document met een groter belang op een hoger betrouwbaarheidsniveau moet worden ondertekend. Op die manier kan de identiteit en de intentie tot ondertekening beter worden bewezen.
Ons advies
We geven dan ook het advies om documenten steeds met eID of itsme® digitaal te laten ondertekenen. Zeker bij een compromis en/of huurcontact heb je er alle belang bij over een gekwalificeerde handtekening te beschikken.